Guus Versmissen, medewerker Educatie van het Airborne Museum te Oosterbeek

Op woensdag 23 oktober organiseert de stichting Noordwijkerhout van Toen (NoVaTo) wederom een interessante lezing.

Op woensdag 23 oktober organiseert de stichting Noordwijkerhout van Toen (NoVaTo) wederom een interessante lezing. Guus Versmissen, medewerker Educatie en museumgids in het Airborne Museum te Oosterbeek, vertelt over de Slag om Arnhem.

Op 6 juni 1944 achtten de geallieerde troepen, bestaande uit Amerikaanse, Britse en Canadese militairen, de tijd daar om in actie te komen om Europa te bevrijden van de Duitse bezetter. Onder leiding van generaal Eisenhower en veldmaarschalk Montgomery vond een aanval plaats op de Normandische stranden: D-Day, ook wel ‘operatie Overlord’ genoemd. Na een zware strijd volgde de bevrijding van Frankrijk op 25 augustus 1944. Vervolgens trekt het enorme geallieerde grondleger richting België en ook dat land viert de bevrijding. Daarna  valt het optrekken van de geallieerden stil voor de grens van Nederland. Tijdens die pauze komt veldmaarschalk Montgomery met het plan Market Garden.

Versmissen geeft in zijn presentatie uitleg over het plan Market Garden en hoe de operatie tenslotte mislukt tijdens de Slag om Arnhem, ook wel bekend onder de benaming ‘a bridge too far’.

De lezing begint om 19:30 uur; u bent welkom vanaf 19:00 uur aan de Zeestraat 3a. Entree alleen met toegangsbewijs. Deze zijn verkrijgbaar bij NoVaTo tijdens openingstijden (woensdag, vrijdag, zaterdag 13:00-16:00 uur) en kosten € 5,- per persoon. Sympathisanten betalen € 3,- op vertoon van hun pasje. Er is een beperkt aantal plaatsen! Na aanvang van de lezing is er geen entree meer mogelijk.

Meer informatie over NoVaTo vindt u op de website www.noordwijkerhoutvantoen.nl.

Share This