Visserij historie galerij

Bomschuiten, taanderijen en kuiperijen

Noordwijk aan Zee was van oudsher een vissersplaats. Zonder haven. Er werd gebruik gemaakt van bomschuiten, schepen die vanaf het strand konden afvaren en aanlanden. In 1474 had Noordwijk een vloot van 38 bomschuiten. Er waren veel nevenbedrijven aan de visserij verbonden, zoals kuiperijen, smederijen, taanderijen, touwslagerijen, netten-en mandenmakerijen. Bovendien ook de verwerking van de vis (voornamelijk haring) in rokerijen. Uiteindelijk werd “de haring vervangen door de badgast”.

Enkele karakteristieke uitdrukkingen en woorden die met de visserij te maken hebben: ’t is-ter van halen, vierboet, schuitengat, speten, zijdse dorpen, schuitenrollen, steekplanken, bun, klijnzetter, plicht doen…

In Museum Noordwijk kunt u meer vinden over de Noordwijkse visserij. Daar zijn ook de Lerwickhondjes te zien in de Stijlkamer.

Heeft u suggesties voor verbeteringen of aanvullingen van deze website? Neem dan contact met ons op. Uw bijdrage aan het erfgoed van Noordwijk stellen wij bijzonder op prijs.

Share This