Noordwijk – Dat Jeroen iets met Noordwijk heeft is menig Noordwijker wel bekend. Maar dat er een Sint-Jeroensbrug was weten waarschijnlijk alleen bij de 80plussers. Deze brug aan het eind van de Voorstraat bij het Westeinde was één van de vijf bruggen, die toegang gaven tot Noordwijk-Binnen.

Bedevaartgangers

In de vorige eeuw was de brug aangelegd om de vele bedevaartgangers te ontvangen voor de verering van de heilige Jeroen van Noordwijk. Deze vijf bruggen werden om die reden ook wel de “Heilige Bruggen” genoemd: Sint Jeroensbrug, de Sint Maartensbrug, de Sint Victorsbrug, de Sint Pietersbrug en Breloftbrug. Deze bruggen zijn nu verdwenen en de enig redelijk zichtbare brug is de Sint-Jeroensbrug. Om de bruggen weer wat zichtbaarder te maken worden op de oude plaatsen ANWB informatiebordjes aangebracht. In kader van het jubileumjaar Jeroen125 werd gisteren het eerste informatiebord onthuld voor de Sint-Jeroensbrug door de Noordwijkse wethouder Salman. In het bijzijn van pastor Theo Blokland en de initiatiefneemster en CDA gemeenteraadslid Lenie Zoetendaal.

Dorpswandelingen

In de maand juli zullen de vijf bruggen bijzondere aandacht krijgen tijdens de wekelijkse dorpswandelingen op de dinsdagavond, georganiseerd door de Oude Dorpskern. De wandeling start steeds om 19.30 uur voor het gemeentehuis aan de Voorstraat en wordt na ongeveer twee uur afgesloten met een consumptie in de Voorstraat. De kosten bedragen € 4,50 (incl. consumptie). Op zondag 20 augustus a.s. vindt de jaarlijkse Jeroensommegang plaats, die in de plaats is gekomen van de jaarlijkse bedevaartprocessie. Deze rondwandeling start in de vroege ochtend om 08.00 uur op het Lindenplein en passeert zowel de vijf heilige bruggen als het Calorama, dat ook is verbonden aan de legende van Jeroen.

FOTO (Jos Westgeest) : Pastor Theo Blokland (links), wethouder Dennis Salman en CDA raadslid Lenie Zoetendaal verrichten de onthulling van het eerste informatiebordje.

 

Share This